Kleding jaren 50 | Urban Bozz Reto fashion for men | Urban Bozz

Kleding jaren 50 | Urban Bozz Reto fashion for men

De herenmode in de jaren '50 was grotendeels gelijk aan die van voor de oorlog. Mannen droegen nog altijd een driedelige kostuum en probeerden met name buitenshuis keurig voor de dag te komen. Gedurende de jaren '50 ontstond er echter meer ruimte voor vrijetijdskleding. Heren werden veel losser in het combineren van kledingstukken. Het was niet meer noodzakelijk een pak in één bepaalde kleur te dragen. Mannen kozen daarom steeds vaker voor een lichte pantalon in combinatie met een donkerkleurig of geruit jasje.

Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.

Na de oorlog ontstond een nieuwe modetrend. Door de populariteit van de geallieerden werden diverse invloeden uit de Amerikaanse cultuur overgenomen in Europa. Jonge mannen gingen zich bijvoorbeeld massaal kleden als de Amerikanen. Door de toenemende welvaart kon men zich veel meer veroorloven, waardoor er meer geld werd uitgegeven aan kleding en schoenen. Er ontstond een opvallende tweedeling onder de jeugd en de jonge mannen. Zo waren er de "preppies" en de "greasers".

Preppies waren jonge mannen en jongens die een nette en verzorgde dresscode aanhielden. Populaire kledingstukken voor preppies waren een nette pantalon en colbert, al dan niet voorzien van een pochet. Ook droegen ze vaak lakschoenen en hadden ze hun haar in een nette scheiding naar achter gekamd. De belangrijkste accessoires voor een preppie waren een nette gestreepte stropdas en duur horloge.

De greasers, daarentegen, volgden een stoerdere dresscode, vergelijkbaar met die van Marlon Brando in de film "The Wild One" (1953). De echte 'greaser look' bestond uit een blauwe spijkerbroek, een zwart leren motorjack en een vetkuif. Kun je je er nog niks bij voorstellen, kijk dan een keer de film "Grease" (1978). De greaser dresscode was een stuk ruiger dan dat van de preppies. Het was dan ook niet gek dat de greasers over het algemeen werden beschouwd als de 'bad boys'. Zo reden veel greasers op een motor of in een stoere 'muscle car', rookten ze sigaretten en luisterden ze naar rock & roll muziek. Preppies, daarentegen, werden juist gezien als de goed opgevoede, nette jongens.

 

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »