Kleding jaren 40 | Urban Bozz Reto fashion for men | Urban Bozz

Kleding jaren 40 | Urban Bozz Reto fashion for men

Door de oorlog was er zeer weinig ruimte voor mode. Voor heren betekende dit dat kleding voornamelijk praktisch was. De esthetische uitstraling van kleding was veel minder belangrijk. Daarentegen was het wel van belang dat jassen, pantalons en schoenen goed warm en weerbestendig waren.

Door de enorme vraag naar kleding en stof vanuit het leger, was er een groot gebrek aan goede kleding en stof voor het 'gewone' volk. Herenkostuums werden daarom meermaals versteld en vermaakt. Ook werden kledingstukken regelmatig binnenstebuiten gedragen, omdat de binnenkant van de kleding vaak minder versleten was dan de buitenkant.

Oude lakens werden met wax waterdicht gemaakt en omgetoverd tot regenjassen. Ook droegen mannen steeds vaker een bivakmuts - zoals die in het leger werden gedragen - om de kou zo goed mogelijk tegen te gaan.

Omdat de mode-industrie door de oorlog tot een halt was gekomen, werden er in Europa amper nieuwe kostuum modellen ontworpen. Mannen die zich (nog) wel een net kostuum konden veroorloven moesten het daarom vaak met oudere modellen uit de jaren '30 doen.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »