Kleding jaren 20 | Urban Bozz Reto fashion for men | Urban Bozz

Kleding jaren 20 | Urban Bozz Reto fashion for men

De herenmode in de jaren '20 stond niet echt bekend om zijn individualisme. Er waren namelijk aangewezen momenten waarop een man bijvoorbeeld een pak of een flanellen shirt diende te dragen, en zo waren er nog veel meer voorbeelden. De meeste mannen weken niet af van deze maatschappelijke 'uniformen'. Als je kijkt naar foto's van grote groepen mensen uit de jaren '20, valt gelijk op dat de mannen vrijwel allemaal dezelfde kleding dragen. Een mooi beeld hiervan wordt geschetst in de film Great Gatsby.

Maar het gebrek aan individualiteit leidde zeker niet tot een gebrek aan elegantie. Integendeel: mannen in de twintiger jaren waren misschien wel de best geklede mannen in de geschiedenis van de mensheid. Maatwerk was destijds namelijk van groot belang; op kledingstukken die te los of te strak, te kort of te lang waren, werd dan ook neergekeken. Of een man nu een broek of jas kocht: hij liet deze altijd helemaal op maat maken.

Kleding uit de jaren '20 stond tevens bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden. Mannen uit de lagere klassen in de samenleving droegen meestal rubberen overjassen over een flanellen overhemd en overall van spijkerstof.

Voor openbare uitstapjes waren kostuums voor zowel mannen als jongens de juiste keuze. Pakken waren meestal van wol en werden doorgaans in combinatie met een wit overhemd gedragen. Bij kouder weer werd soms een nette pullover met V-hals over het overhemd gedragen. Vlinderdassen werden wel gedragen, maar waren lang niet zo populair als de standaard zijde of rayon (kunstzijde) dassen.

Jongens-pakken waren zowel met een lange als een korte broek verkrijgbaar. Krijtstrepen waren de meest voorkomende motieven op jongens-pakken. Omdat de meeste pakken alleen in neutrale kleuren, zoals grijs, bruin of zwart te krijgen waren, droegen veel mannen en jongens een fleurige zakdoek in hun borstzak.

Een typisch herenpak uit de jaren '20 zou er als volgt uitzien: een twee-knoops single-breasted jasje, met zacht gerolde revers, zakken en alpaca voering. De bijbehorende broek zou bestaan uit een op maat gemaakt twee-knoops model met een brede tailleband en brede riemlussen.

Over het algemeen droegen mannen een compleet maatpak, bestaande uit een jasje en bijbehorende broek in dezelfde kleur en met hetzelfde motief. Voor speciale gelegenheden en bij kouder weer werden doorgaans driedelige pakken (jasje, gilet en broek) gedragen. Losse jasjes en broeken die niet bij elkaar hoorden, werden zelden gecombineerd.

Bij koud weer droegen de meeste heren jassen die tot net onder de knie reikte. Deze jassen waren dik, zeer warm en in de meeste gevallen gemaakt van wol. Met name elegante ruitjesmotieven en de kleuren zwart, grijs, blauw-grijs en verschillende tinten bruin waren populaire keuzes voor de jas.

Jassen waren veelal in een drie-knoops double-breasted modellen verkrijgbaar. Deze bevatten twee warme, diepe steekzakken, beschermd met kleppen om eventuele regen en sneeuw tegen te houden. De stof was in deze tijd zo dik dat een voering in veel gevallen niet nodig was.

Lederen jassen, met of zonder een bontkraag, waren ook populair in de jaren '20. Deze werden doorgaans dicht geknoopt gedragen, en waren voorzien van twee zakken en in sommige gevallen ook een ingebouwde gordel rond het middenrif. De jassen waren in zwart of (donker)bruin verkrijgbaar en waren vaak met bont gevoerd.

In de jaren '20 waren er verschillende hoedenstijlen voor heren. De meest populaire modellen waren de gleufhoeden en de 'newsboy' caps. De meeste werden gemaakt van ofwel haarvilt, velours, wolvilt, bont of corduroy (ribfluweel).

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »