Sterkowski | Urban Bozz

Sterkowski

Geen producten gevonden...

Sterkowski bestaat sinds 1926. De familie Sterkowski houdt zich al sinds 1926 bezig met hoofddeksels. De oprichter van het bedrijf was Anna Sterkowska, die na de dood van haar echtgenoot Władysław en met vier kinderen en een bejaarde moeder in de hoedenmakerij veranderde. Geleidelijk werd ze vergezeld door haar zoon, Zygmunt Sterkowski, die nog een aantal jaren de feitelijke architect van het bedrijf werd. Het bedrijf overleefde de eerste jaren van de Duitse bezetting en het was pas het uitbreken van de Opstand van Warschau die resulteerde in de stopzetting van zijn activiteiten. Zygmunt Sterkowski vocht in de opstand als lid van een sappereenheid en na afloop werd hij als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd.

Hij kwam eind mei 1945 terug naar Polen en begon onmiddellijk met het herstel van het bedrijf. Hij vond snel een partner en hervatte de productie van niet alleen hoofddeksels maar ook van textiel. In minder dan twee jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een onderneming van 50 personen. De verdere ontwikkeling ervan werd tegengewerkt door de communistische autoriteiten, die om voor de hand liggende redenen een privé-initiatief van Warschau-ondernemers niet leuk vonden. Het bedrijf werd beschadigd door extra belastingen. De partner van Zygmunt Sterkowski emigreerde naar Frankrijk, terwijl de eerste op kleinere schaal zelfstandige activiteiten begon. Hij herstelde gedeeltelijk het bedrijf dat petten, hoeden en baretten maakte. Hij werkte ook samen met buitenlandse bedrijven, waaronder Mayser, Garneau, Kangol (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië). De heer Sterkowski werkte bij de onderzoekscommissie en bij de technische ontwikkelingsclub; hij nam ook deel aan lezingen voor ambachtslieden die in het hele land werden gehouden. Hij ontving de medaille van de National Education Commission. Hij gaf zijn liefde voor hoofddeksels door aan zijn zoons, Marek en Jerzy Sterkowski. Zowel vader als zoon hebben een aantal technologische innovaties doorgevoerd in het productieproces van hoofddeksels, waarvoor ze alle drie de gouden Jan Kiliński-medaille ontvingen.

De onderneming heeft de meeste onrust van de stormachtige jaren overleefd. Met financiële problemen aan het begin van de 21e eeuw stond het op het punt te sluiten. Het nieuwe hoofdstuk en de restauratie van het bedrijf begon in 2010 toen het roer werd overgenomen door de neven Szymon Sterkowski en Przemysław Kratochwil, respectievelijk de zoon en neef van Marek Sterkowski, dat is de vierde generatie gerelateerd aan het bedrijf.

Lees meer