De rijke geschiedenis van Ruitertassen

De rijke geschiedenis van Ruitertassen

De rijke geschiedenis van Ruitertassen

De fantastische vintagelook tassen van Ruitertassen zijn weer helemaal hip. En dat is te danken aan het tijdloze design en het gebruik van het allerbeste leer.


Het bedrijf kent een rijke geschiedenis en deze begon in 1925 in een fabriek voor fietsaccessoires in Meppel. In dat jaar begon meneer Jacob de Ruiter met de productie van lederen fietszadels, jasbeschermers en kettingkasten. Toen eind jaren '30 de fietsbranche in een crisis terecht kwam verlegde hij zijn focus naar tassen van konijnenleer, een materiaal dat toen erg populair was in de regio.


Na de Tweede Wereldoorlog probeerde de familie De Ruiter het bedrijf eerst weer op de rails te krijgen met damestassen, riemen en andere mode-items, maar al snel kwam de focus te liggen op de productie van schooltassen en stevige schoudertassen. Het bedrijf werd succesvol en breidde uit, maar in de jaren '60 werd de concurrentie vanuit Oost-Europa te groot en richtte Ruitertassen zich meer op handel dan op productie.
 

In de jaren '70 werd de canvas legertas erg populair en de familie De Ruiter profiteerde hiervan met hun versie van deze schoudertas, uitgevoerd in natuurlijk gelooid koeleder. Al snel werden van dit materiaal ook school- en schoudertassen gemaakt. In 1991 verhuisde het bedrijf naar een groter pand met betere en modernere machines om de vraag naar en de kwaliteit van de tassen te kunnen garanderen.
 

Eind jaren '90 maakte Ruitertassen een moeilijke periode door. Er kwamen steeds meer goedkope nylon tassen uit Azië op de markt en er leek geen plaats meer voor de kwaliteit en authenticiteit van het familiebedrijf. De fabriek in Meppel sloot zijn deuren.


Echter, een schoenenfabrikant uit Diest, België zag potentie in het Hollandse bedrijf en nam zowel de productie als de distributie over. In samenwerking met het echtpaar Gerard en Toos de Ruiter werd de productie van tassen van kwaliteitsleer hervat in België. In 2006 kreeg het bedrijf een nieuwe impuls door een overname door de familie Claerhout die investeerde in nieuwe ontwerpen en collecties, zonder dat daarbij de originele stijl en de focus op kwaliteit uit het oog werden verloren.


Door nadruk te leggen op duurzaamheid en gebruik te maken van natuurlijke en milieuvriendelijke materialen is Ruitertassen weer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat exporteert naar 18 landen. Het moderne Ruitertassen richt zich op service en kwaliteit met tassen die gemaakt zijn volgens tijdloos design. En dat zie je, voel je en ervaar je wanneer je een Ruitertas draagt.

 


 

Reacties

 1. Jacco Veen Jacco Veen

  Heb hier van mijn 15 de jaar tot mijn 32 jaar gewerkt eerst als vakantiehulp. Mijn vader meer dan 40 haar hij ontwikkelde samen met met de familie de Ruiter bijna alle modellen die op de markt zijn gebracht. Ook mijn moeder en zus werkten er jaren een echt familie bedrijf

 2. Albert Greveling Albert Greveling

  goedemorgen,,
  ik ben bezig met een speurtocht over een schriftje uit 1945. drie bladzijdes met namen én adressen. belangrijke namen uit het verzet én veel namen die niet bekend zijn ( bij mij) , maar waarvan ik wel graag de verbindende factor wil vinden.
  56 namen en adressen, door heel Nederland en twee in Zwitserland. 8 namen uit mijn dorp, Zwartsluis. Maar ook Meppeler namen. vandaar deze mail: op de lijst staat Ineke de Ruiter, Maatkade 6 Meppel. Dit adres moet van de familie de Ruiter zijn, van de Leerfabriek. weet u of er nog 'de Ruiters' zijn die iets meer kunnen vertellen over deze Ineke?
  ik ben zeer benieuwd. bij voorbaat dank,
  Albert Greveling

 3. beatrice derdeyn beatrice derdeyn

  ik heb heel goed Gerrit de ruiter gekend , hij kwam regelmatig bij vrienden van ons verkopen (winkel favot in doornik) waardoor ik af en toe betrokken werd door mijn nederlandse taal. en af en toe een telefoon met Gerrit, blij iets over de firma gehoord te hebben ik vroeg me soms af hoe het daar ging in Meppel Nederland

 4. Gerben de Ruiter Gerben de Ruiter

  Super om dit filmpje te hebben gezien. Jacob de Ruiter is mijn overgroot opa en Gerard de Ruiter de broer van mijn opa!

 5. KLAAS BRUINS KLAAS BRUINS

  EEN HELE MOOIE WERKTIJD GEHAD BIJ RUITERTASSEN DE RUITERS WAREN GOEDE MENSEN EN OOK VOOR ONS EN DE TASSEN KLASSE VAKWERK

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.