De geschiedenis van de backpack

De geschiedenis van de backpack

Bij Urban Bozz zijn we gek van backpacks, of in oer-Hollands: de rugzak. Praktisch, comfortabel en mits goed gekozen superstoer; what’s there not to love? En dus doken we eens in de geschiedenis van deze allemansvriend die, tot onze grote verrassing, een stuk minder ver terug ging dan we hadden verwacht.

De geschiedenis van de backpack

Bij Urban Bozz zijn we gek van backpacks, of in oer-Hollands: de rugzak. Praktisch, comfortabel en mits goed gekozen superstoer; what’s there not to love? En dus doken we eens in de geschiedenis van deze allemansvriend die, tot onze grote verrassing, een stuk minder ver terug ging dan we hadden verwacht.

Geschiedenis vd backpack 1

Het zal niemand verbazen dat de backpack zoals we die nu kennen een typisch Amerikaanse uitvinding is. Vaak wordt Lloyd Nelson aangeduid als de bedenker van de eerste versie van de moderne rugzak (de Nederlandse benaming stamt juist af van het Duitse Rucksack). Hij creëerde in de jaren ’20 van de vorige eeuw een constructie van stokken en leer die hij had afgekeken van de Inuit. Dit volk gebruikte dit soort rugdragers al langer om bijvoorbeeld hun handen vrij te hebben terwijl ze hun kinderen op hun rug droegen. En zij waren niet de enige: diverse stammen in Canada en de Indiaanse Seneca bijvoorbeeld gebruikten frames van stokken of gevlochten takken om spullen op hun rug te dragen.

Geschiedenis vd backpack 2

Wie was er eerst?
Nelson zag echter vooral een praktische manier om zijn spullen bij zich te dragen tijdens zijn tocht door Alaska. Na dit avontuur ontwikkelde hij de constructie verder en vroeg hij er patent op aan. Wat hij niet wist was dat zijn landgenoot kolonel Henry C. Merriam een paar decennia daarvoor op ongeveer hetzelfde idee was gekomen. Maar helaas voor Merriam brak zijn versie van de rugdrager niet echt door. Pas toen het Amerikaanse leger interesse begon te tonen kwam er op grotere schaal interesse voor de backpack.

Volop in ontwikkeling
In het leger ontwikkelde de rugzak zich verder. Het externe frame kwam te vervallen en werd vervangen door stevig leer. Hierdoor werd de backpack ook comfortabeler en minder zwaar. Eind jaren ’30 werden aan de tassen ook ritsen toegevoegd, waardoor ze beter hanteerbaar werden. Na de Tweede Wereldoorlog maakte nylon zijn opmars, eerst als voering en later ook als lichtgewicht materiaal om complete rugtassen van te maken. De tassen werden populairder onder de jeugd, onder meer door de invloed van de scouting, waardoor de backpack een typisch ding voor jongeren werd.

Hippies en populaire media
In de jaren ’70 werd de rugzak het ultieme symbool van vrijheid door de hippiebeweging (Easy Rider). In de tas kon je makkelijk van alles meenemen en als vrijgevochten geest had je immers niet heel veel nodig. Ook maakte de backpack zijn opwachting in grote blockbusters in de jaren ’80 zoals Back to the Future en Star Wars, waardoor de populariteit van dit accessoire nog verder toenam. Op zowel de basisschool als high school hoorde je er zonder coole rugzak niet bij.

Geschiedenis vd backpack 3

Een backpack voor elke gelegenheid
Inmiddels worden rugtassen gebruikt door jong en oud en zeker niet alleen meer voor school of recreatieve bezigheden. De nieuwe lichting backpacks grijpt juist terug naar de eerste opmars van de rugzak, door stevig leer en robuust design om te zetten naar vintage allure. Bij Urban Bozz houden we van deze klassieke backpacks, juist omdat ze zo ontzettend mooi en duurzaam zijn.

Leren rugzakken van KrukGarage

Ook vind je in onze webshop rugtassen van pioniers op ambachtelijk gebied, zoals de roll-top tassen van KrukGarage uit Kiev. Dus waar je ook naar op weg bent, neem je backpack mee en carry it with style!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.