Alleen natuurlijk leer voor Ruitertassen

Alleen natuurlijk leer voor Ruitertassen

Het natuurlijke looiproces van Ruitertassen

Het Vlaamse Ruitertassen staat er om bekend alleen natuurlijk gelooid leder te gebruiken voor haar fantastische vintagelook tassen. Maar hoe gaat dat looien nu precies in zijn werk?

Ruitertassen gebruikt enkel leer van vleeskoeien. De huid van de koe wordt in de slachterij voorzichtig verwijderd en meteen behandeld met zout om het te preserveren. In de looierij worden de huiden opgesneden; verschillende delen ervan worden voor verschillende doeleinden gebruikt. De huid uit de nek heeft bijvoorbeeld van nature mooie plooien en wordt door Ruitertassen enkel voor de classic-collectie gebruikt.
 


Het zout en het haar op de huiden wordt verwijderd in grote, draaiende tonnen. Deze verwijderde materialen worden trouwens niet weggegooid maar hergebruikt: het zout wordt strooizout voor wegen en het haar wordt gebruikt als meststof. Hierna worden de huiden ontvet en geselecteerd op dikte. Over het algemeen wordt gewerkt met leer van 2,5 tot 2,7 mm dik.

Het looien vindt nog steeds plaats op de ouderwetse manier: in grote bassins. De huiden worden opgespannen en in verschillende bassins gevuld met looistoffen gelegd. Ruitertassen gebruikt hiervoor alleen plantaardige producten, zoals extracten van quebracho, mimosa en kastanje. Het looiproces duurt ongeveer 4 weken.


Ter afwerking worden de huiden na de looing behandeld met een lak van natuurlijke ingrediënten en eventueel met pigmenten om het leer te kleuren. Ruitertassen gebruikt ook natuurlijk vet dat met cilinders op hoge druk door de huiden wordt geperst, zodat het leer soepeler en waterafstotend wordt. Het hele proces vindt op een authentieke en duurzame manier plaats, met respect voor het materiaal waarmee gewerkt wordt en de omgeving van de looierij.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.